Hoe gebruik je het iMaski correct?

Opgelet! Steriliseer het masker voor het 1e gebruik!

  1. Was je handen

Was je handen met water en zeep. Bekijk het masker nauwkeurig om te controleren of er geen beschadigingen aan zijn.

  1. Zet het op en laat geen openingen

Zorg ervoor dat het mondmasker je hele mond en neus volledig bedekt. Trek de elastieken rond je oren. Duw het masker goed aan over de neus, zodat het helemaal aansluit aan je gezicht. Trek het daarna over je mond en kin en controleer op openingen. We willen immers niet dat er nog deeltjes binnen of buiten kunnen glippen!

  1. Raak het mondmasker niet aan

Raak het mondmasker zo weinig mogelijk aan tijdens het dragen. Doe je dat toch? Was dan onmiddellijk opnieuw je handen met water en zeep.

Volg bij het dragen van dit mondmasker alle bestaande maatregelen. Was je handen regelmatig met water en zeep en blijf 1,5m afstand houden.

  1. Raak de voorkant van het masker niet aan bij het afzetten

Zet je je masker af, raak de voorkant dan niet aan. Verwijder het door de elastieken los te maken. Gooi het na het afzetten direct in de wasmachine. Was daarna opnieuw je handen met water en zeep.

  1. Vervang de filter

In het masker past een vervangbare filter. Deze filter gaat ongeveer 12 uur mee. Was je handen grondig met water en zeep voor en na het wisselen van de filter.

  1. Wassen en bewaren

Steriliseer je mondmasker iedere dag. Bij intensief gebruik, bijvoorbeeld veel praten, ontsmet je het best na 4 uur al. Steriliseer je mondmasker door het 30 minuten te wassen op 60°C of door 5 minuten te koken in een kookpot die je enkel hiervoor gebruikt.

Was je het op minder dan 60°C? Strijk dan het mondmasker op een hoge temperatuur.

Als je masker proper is, stop het dan in een afgesloten verpakking. Hiervoor kan je bijvoorbeeld een ziplock zakje of papieren envelop gebruiken. Het masker moet helemaal droog zijn zodat het niet kan gaan schimmelen.

TIPS!
  • Doe het mondmasker zo weinig mogelijk aan en uit. Best zet je het pas op als je thuis vertrekt.
  • Moet je het mondmasker eventjes afzetten, bijvoorbeeld als je wil drinken, leg het dan op een propere plaats of stop het in een luchtdoorlatend zakje.
  • Het masker in de koelkast of diepvries leggen is niet efficiënt om het masker te ontsmetten. Je kan er enkel eventueel voedingsmiddelen mee besmetten. Virussen sterven niet bij koude temperaturen.
Hoe kies ik de juiste maat?

Voor het Ninja-model:

Mensen zijn uniek, dus hun gezicht is dat ook. Maar hoe weet je nu welk maatje je moet kiezen? Om correct te bepalen welke maat van masker je nodig hebt, meet je van oorlel tot oorlel over de neus. Aan de hand van die afstand kan je kiezen tussen de volgende maten:

< 28 cm           S
< 31 cm           M
< 33 cm           L
> 33 cm           XL

Zit je net tussen 2 maten in? Kies dan de grootste. Katoen is een stof die makkelijk krimpt. Het is dus mogelijk dat je masker krimpt bij het wassen. Ook zijn de elastieken die rond je oren komen dun genoeg om er een knoopje in te leggen moest dit niet 100% passen.

Opgelet! iMaski’s zijn niet geschikt voor kinderen t.e.m. 6 jaar omwille van verstikkingsgevaar. Het masker is in België niet verplicht voor kinderen onder de 12 jaar en personen met een beperking die het masker niet kunnen dragen volgens de richtlijnen. Maski biedt enkel niet-medische mondmaskers aan.

 

Voor het FOD-model:

Mensen zijn uniek, dus hun gezicht is dat ook. Maar hoe weet je nu welk maatje je moet kiezen? Hier hanteren we de maten die door het FOD zijn doorgegeven:

Tieners of mensen met een klein gezicht: S
Damesmaat: M
Herenmaat: L

Katoen is een stof die makkelijk krimpt. Het is dus mogelijk dat je masker krimpt bij het wassen. Ook zijn de elastieken die rond je oren komen dun genoeg om er een knoopje in te leggen moest dit niet 100% passen.

Opgelet! iMaski’s zijn niet geschikt voor kinderen t.e.m. 6 jaar omwille van verstikkingsgevaar. Het masker is in België niet verplicht voor kinderen onder de 12 jaar en personen met een beperking die het masker niet kunnen dragen volgens de richtlijnen. Maski biedt enkel niet-medische mondmaskers aan.